Wat is duurzaamheid?
Duurzaamheid gaat over producten die van productie tot en met verwerking als afval niet nadelig zijn voor het grotere systeem. Het daaraan gekoppelde duurzaam leven, is voor mij vooral een bewustwordingsproces. Het gaat erom dat je jezelf de vraag stelt: voorzien de producten in mijn behoefte van nu, zonder de bronnen voor toekomstige generaties in gevaar te brengen?
Het is ook een bewustwordingsproces om te bedenken hoe mooi deze aarde is waar we op leven. Denk maar eens aan de omstandigheden op aarde, hoe perfect die eigenlijk zijn. Op aarde is het bijvoorbeeld niet te koud of te warm, de ozonlaag beschermt ons tegen schadelijke Uv-straling. Ook is er voldoende zuurstof, water en zijn er voedingsstoffen aanwezig. Als je je beseft dat we nog geen planeet hebben ontdekt, met dezelfde ideale omstandigheden; word je dan niet gemotiveerd om onze aarde en het leven erop te beschermen?
Bewustwordingsproces
Het bewustwordingsproces begon bij mij jaren geleden. Ik wilde mijn voedingspatroon verduurzamen. Ik begon met biologische tomaten en komkommers te kopen en voegde daar steeds een product aan toe. Telkens bedacht ik manieren om producten duurzaam aan te schaffen. Het begon steeds meer op een sport te lijken om alles zo duurzaam mogelijk te kopen. Ik kreeg er energie van.
Duurzame tips:
Graag wil ik je een aantal tips geven, die mij hebben geholpen om duurzamer te leven. Ik geloof sterk in een duurzame toekomst voor iedereen. Doe je mee? Dit kan je doen om duurzamer te leven:
- Laat de auto vaker staan en kies voor de fiets of het openbaar vervoer. Je zou ook een auto met elkaar kunnen delen, dan hoeft niet iedereen een auto aan te schaffen;
- Koop zoveel mogelijk tweedehandsspullen. Kleding en meubels kun je meestal in een prima kwaliteit tweedehands aanschaffen;
- Koop je voedsel (en producten) zo lokaal mogelijk. Deze producten hebben minder kilometers afgelegd om uiteindelijk bij jou te komen en zorgen dus voor minder CO2 uitstoot. Bovendien ondersteun je de lokale ondernemers en de economie.
- Eet zoveel mogelijk biologische producten. Biologische producten hebben de bodem minder uitgeput, omdat er geen bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt die het bodemleven aantasten. Het bodemleven houdt de bodem vruchtbaar, zodat er steeds weer opnieuw gewassen op geteeld kunnen worden.
- Houd je tuin of balkon groen. Kies voor planten in plaats van tegels. Door het groeipapier in je tuin te planten kun jij ook voedsel voor de bijen (en ander insecten) creëren. Bijen bestuiven de bloemen. Ze verspreiden ook het stuifmeel van groenten en fruit, die daarna pas vruchten kunnen ontwikkelen. Ze zijn dus essentieel voor onze voedselvoorziening.
- Begin een moestuintje in je tuin of op je balkon. Hoe lokaal kun je het krijgen? In het boek dat ik geschreven heb: ‘De stad ontkiemt, de stadsboer bloeit op’, lees je hoe je kunt tuinieren in de stad.
In mijn bedrijf ‘Pluk de dag, green graphics’ maak ik voortdurend de afweging: ‘Is dit de duurzaamste manier of kan het nog duurzamer?’ Het is een proces wat nooit eindigt. Met de aanschaf van de ‘Pluk de dag’ producten maak jij in ieder geval een duurzame keuze!